2018 évi változásokról röviden

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetén a minimálbér 138.000.- Ft, a garantált bérminimum 180.500.- Ft.

A személyi jövedelemadó számításnál a családi adóalap kedvezmény egy eltartott esetén 66.670.- Ft = 10.000.- Ft adókedvezmény, kettő eltartott esetén eltartottanként 116.670.- Ft = 17.500.- Ft adókedvezmény, három vagy több eltartott esetén 220.000.- Ft eltartottanként = 33.000.- Ft.

KATA adózás – Nappali tagozatos tanuló nem minősül főállásúnak, havi 25.000.- Ft a kisadózók tételes adója. Ügyvédi iroda is választhatja a KATA adózást. 50.000.- Ft KATA fizetése esetén a tb ellátás alapja 94.400.- Ft/hó, 75.000.- Ft emelt KATA fizetése esetén pedig 158.400.- Ft/hó. Ha megszűnik a KATA alanyiság, akkor megszűnés évére és az azt követő 12 hónapra nem választható újra.

KIVA – A kisvállalati adó mértéke 13%.

ÁFA – Az internet szolgáltatás, a halhús, a házi sertés belsőség, a Braille-nyomtató és kijelző, az étkezőhelyi vendéglátás keretében fogyasztott étel és a helyben készített nem alkoholos ital áfája 5%.

Helyi adók – Alapítványnak, egyesületnek nincs helyi iparűzési adó fizetési kötelezettsége, amennyiben nincs társasági adó fizetési kötelezettsége sem.

Az újonnan alakult cégnek nem kell külön bejelentkezni a helyi önkormányzati adóhatósághoz az iparűzési adó tekintetében, mert a cégbíróság a NAV-on keresztül automatikusan megteszi ezt.

AIR Adóigazgatási rendtartásról szóló törvény lép életbe az új ART (Adózás rendjéről szóló törvény) mellett. Kétféle ellenőrzést folytat a NAV. Az egyik az adóellenőrzés, amely ellenőrzéssel lezárt időszakot teremt, a végén határozattal. A másik a jogkövetési vizsgálat, amely során az esetleges hibákra és azok kijavítására hívják fel az adózót. A jogkövetési vizsgálat esetén adóhiány és mulasztási bírság nincs.

Önellenőrzés előzetes bejelentése – Amennyiben önellenőrzés keretében módosítani kívánja az adózó a bevallását, akkor ezt a szándékát bejelentheti a NAV-hoz. Ebben az esetben a bejelentéstől számított 15 napig nem indíthat ellenőrzést a NAV. Ugyanazon időszakra és adónemre csak egy bejelentés tehető.

Csak természetes személyeknek (magánszemély, egyéni vállalkozó) lehetőségük lesz évi egy alkalommal 12 havi automatikus részletfizetést kérni az 500 ezer Ft-ot meg nem haladó tartozásra.

Kezdő vállalkozásoknak tanácsadás – Kezdő vállalkozásnak az indulást követő 30 napon belül tájékoztatást nyújt a NAV a rá érvényes szabályokról. Az induló vállalkozás önkéntes alapon az első 6 hónapban igénybe veheti a NAV szakmai segítségét. Akár elektronikus úton akár személyesen.

Ha egy NAV ellenőrzés megállapítással zárul, és az adózó lemond a fellebbezési jogáról, akkor a teljes adókülönbözetet és az adóbírság 50%-át kell kifizetni.

Ha a késedelmes adófizetésből eredő késedelmi pótlék összege nem éri el az 5.000.- Ft-ot, akkor azt nem kell megfizetni.

A NAV honlapján megjelenő tájékoztatás alapján eljáró adózó nem büntethető, csak az adóhiányt kell megfizetni.

Az egyéni vállalkozók bevallási adatai is közzé lesznek téve. A beszámoló közzététele a cégeknél kötelező.

Végrehajtás – 10 ezer Forint alatti tartozás esetén csak fizetési felszólítást küldhet a NAV vagy más adónemen fennálló túlfizetést átvezetheti a tartozásra. 500 ezer Ft tartozás alatt lakóingatlan nem foglalható le a végrehajtás keretében.

Illeték – Az úgynevezett cserét pótló vétel esetén a lakásvásárlásnál keletkező illeték alapját csökkenteni lehet annak az eladott lakásnak a forgalmi értékével, amelyet a vásárlást megelőző három éven belül adtak el. Ez korábban egy év volt.  Ha a magánszemély több lakást is elad ezen időszak alatt, akkor a kedvezőbb illetékalapot eredményező egyetlen cserét vagy értékesítést lehet figyelembe venni.