Fordított áfa

Fordított áfa alkalmazása esetén az eladó nem számít fel áfát. A vevő fizeti be és általános esetben egyidejűleg le is vonja. Így pénzügyi értelemben áfa fizetés vagy visszaigénylés egyik félnél sem keletkezik.

A fordított adózás alá eső termékeket és szolgáltatásokat az áfa törvény tartalmazza. A 142.§-ban szerepelnek például a hulladékok, fém termékek és gabona-félék.

Fordított adózás alá tartozik az ingatlannal kapcsolatos építési-szerelési szolgáltatás is, ha az ingatlanon végzett munkálatok egyszerű bejelentéshez vagy építési engedélyhez kötöttek. (300 nm alatt egyszerű bejelentés, 300 nm felett építési engedély)

A fordított áfás számla kötelező tartalmi elemei: mindkét fél adószáma, a “fordított adózás” kifejezés. A számlán áfa összeg és % nem szerepelhet.

Az Áfa tv. 142.§ szerint a szolgáltatás igénybe vevőjének nyilatkoznia kell, hogy az igénybe vett építési-szerelési szolgálatatást adóalanyként veszi igénybe. Ha magánszemély vagy alanyi áfa mentes vállalkozás a megrendelő, akkor nem lehet a fordított adózást alkalmazni.