KOBAK

Jövőre egy új rövidítéssel kell megbarátkoznunk. Ez pedig a NAV Külső Online Bejelentő és Adatszolgáltatási Keretrendszer.

A 2018. július 1-jétől hatályos szabályok szerint a számlázóprogramoknak az alábbi számlák,  számlával egy tekintet alá eső bizonylatok kiállítása esetén automatikus, online adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik: 

–      számla, vagy számlával egy tekintet alá eső okiratban szereplő vevő magyar adóalany, és

–      az áthárított adó eléri a 100 ezer forintot, vagy meghaladja azt, vagy

–      az előbbiek szerinti jelentésköteles számlát módosító okirat határértéktől függetlenül. 

Az adatszolgáltatás időpontja a tervek szerint a számla lezárása lesz, vagyis az az időpont, amikor a számlán további módosítás elvégzésére már nincs lehetőség, vagyis az utolsó enter-t is megnyomtuk a billentyűzeten. 🙂

A törvény javaslat szerint máshogy kell majd kezelni a nyomtatvány számlákat, és máshogy a számlázó programmal kiállított számlákat.

Számlázó programmal kiállított számlák esetén azonnali elektronikus adatszolgáltatást lesz majd, míg nyomtatvány számlák esetében a számlában szereplő áfa összegétől függően heti vagy napi rendszerességű adatszolgáltatás. Ez utóbbi esetében az adatszolgáltatás egy erre a célra rendszeresített weblapon kell majd teljesíteni.  Ezért a vállalkozóknak és könyvelőknek is alaposan fel kell készülni, mert nem lesz elég havonta vagy negyedévente leadni a számlákat a könyvelés részére.