Mozgalmas májusnak nézünk elébe

Már biztos mindenki kívülről fújja, hogy az idén május 22. a magánszemélyek adóbevallásának határideje. Az adó 1+1%-ról való rendelkezést is május 22-ig tehetjük meg. Akár az szja bevallással együtt, akár külön is. Rendelkezni a NAV új e-szja online felületén lehet vagy a 17EGYSZA nyomtatványon.

Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik tevékenységüket 2017. év folyamán megszüntették vagy szüneteltették a vállalkozást szintén május 22-ig kell bevallást készíteniük.

Az szja bevallás eredményeképpen kimutatott fizetendő adót is ekkor kell befizetni. A visszajáró szja-t a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja a NAV.

Május 22-én véglegesíti a NAV az adófizetők részére készített bevallás tervezetet, akkor is ha azt nem nézte meg vagy nem hagyta jóvá a magánszemély.

Majd alig több mint egy hét és elérkezik május 31. Ez a dátum a cégek életében igen fontos. Ugyanis május 31-ig többféle bevallás és beszámoló készül a 2017-es esztendőről. Például társasági adó bevallás, éves beszámoló, iparűzési adó bevallás. És természetesen a bevallással együtt gyakran adófizetés is kötelezettség is keletkezik. A  könyvelők zöme -ahogy én is – nem hagyják utolsó pillanatra azt, hogy a 2017-es évi bevallásokat elkészítsék.