ÁFA -általános forgalmi adó

Mint ismeretes 2017-től évi 8 Millió Ftorint bevételi értékhatárig alanyi áfa mentességet választhatnak a vállalkozások. Ha ezt az összeget meghaladja a bevétel vagy 8 Millió Forint bevétel alatt önként választjuk azt, hogy áfa alanyok leszünk, akkor érdemes néhány dolgot ismernünk az áfa elszámolásról.

Az egyéni vállalkozók könyvelése pénzforgalmi szemléletű, ami azt jelenti, hogy a pénzmozgással egyidejűleg keletkezik a bevétel és a kiadás is. De! Mint minden adónemnél itt is van kivétel. Mégpedig az, hogy ha kiállítunk egy számlát amely nem készpénzes, hanem például átutalásos és a vevő 45 napig nem fizeti ki a számlát, akkor a 46. napon fizetendő áfa keletkezik annak ellenére, hogy a pénzt még nem kaptuk meg.

Az induló vállalkozás az indulás évében és az azt követő évben havi áfabevallásra kötelezett. Havi bevalló az a vállalkozó is, akinek a tárgyévet megelőző második évben a fizetendő áfája az 1 Millió Forintot elérte.

Éves áfa bevallók azok, akiknek az éves szinten elszámolandó áfája kevesebb mint +/- 250 ezer Ft és árbevételük nem haladja meg az 50 Millió Forintot és nincs közösségi adószámuk.

Negyedéves bevallási kötelezettség vonatkozik azokra, akik nem éves vagy havi bevallók. Előfordul olyan helyzet, amikor év közben áfa gyakoriságot kell váltani.

Az alanyi áfa mentes vállalkozó csak a belföldi ügyletei tekintetében mentesül az áfa bevallás alól. Az áfa területi hatályán kívül eső, közösségen belüli szolgáltatás nyújtása nem számít a 8 Millió Forintos bevételi határba, így ezen tevékenységhez tartozó költségek áfája levonható, amiről áfa bevallást is be kell nyújtani.  Ennek feltétele, hogy a vevő megadja a közösségi adószámát.

A fordított adózás azt jelenti, hogy az áfát a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybe vevője fizeti meg. Vagyis a számla áfa felszámítás nélkül kerül kiállításra s az adót a vevő fizeti meg. A fordított adózás feltétele, hogy a vevő adóalany áfa körös legyen.  A fordított adózást a visszaélések elkerülése végett vezették be. Így az ebbe a körbe tartozó kockázatos tevékenységek például az építőipar, fém-, hulladék-,gabona kereskedelem, munkaerő kölcsönzés.