Helyi iparűzési adó

Kezdjük a KATA-alanyok lehetőségeivel. Három módszer közül választhatnak a KATA -alanyok az iparűzési adó megállapításához.

Először is nézzük meg az iparűzési adó hagyományos megállapítását. Ebben az esetben a nettó árbevételét csökkentheti az anyagköltség, az alvállalkozói teljesítések, a közvetített szolgáltatások és az eladott áruk beszerzési értékével.
Kisadózó esetében minden bevétel árbevételnek minősül, így például a tárgyi eszköz értékesítés és kapott kamat stb. amelyek nem katásoknál nem számítanak árbevételnek.
Mivel egy katás vállalkozás a költségeit nem köteles nyilvántartani, ezért ezen hagyományos módszer választása esetén mégis olyan nyilvántartást kell vezetni, melyből a felmerült anyagköltség, alvállalkozói díjak és egyéb fentebb nevezett csökkentő tételek összege ellenőrizhetően és hitelt érdemlően megállapítható.

Második lehetőségként a kata-alany s választhatja az iparűzési adó egyszerűsített megállapítását. Ebben az esetben a nettó árbevételének 80%-a után kell az adót megfizetnie. Nettó árbevételként ebben az esetben is valamennyi kisadózói bevételt figyelembe kell vennie. Ezen módszer választását nem kell külön bejelentenie az önkormányzati adóhatósághoz, elegendő ha a bevallásban ilyen módon számolja ki az adóját

Végül a kata-alany vállalkozás élhet azzal a választási lehetőséggel is, amikor az adó alapját tételesen állapítja meg. Ebben az esetben az adó alapja 2,5 millió forint évesen, mely összeg után kell az adót megfizetni. Ha a tevékenységet év közben kezdi a vállalkozó, vagy egyébként év közben a kata fizetésére nem kötelezett, akkor a 2,5 millió forint naptári nappal arányosított része után kell csak az adót megfizetni.
Fontos szabály, hogy ezen módszer választását be kell jelentenie az adóhatóságnak a kata hatálya alá való bejelentkezést követő 45 napon belül, illetve február 15-éig
amennyiben már a korábbi években is a kata alanya volt.
Ha több önkormányzat területén is folytat tevékenységet a kata – alany, akkor a 2,5 milliós adóalapot önkormányzatoként kell figyelembe venni.
Ugyanakkor lehetősége van a vállalkozónak arra is, hogy az egyik önkormányzat területén a tételes 2,5 milliós adóalap alapján fizessen adót, míg a többi önkormányzat területén a hagyományos módszerrel állapítsa meg az adó alapját.