Meddig kell őrizni a könyvelési iratokat?

Évente át szoktam adni az ügyfeleimnek a lezárt évek számláit, könyvelési bizonylatait további őrzésre, mivel az irodámban a hely kevés a sok évnyi iratanyag őrzésére.
Ilyenkor mindig megkérdezik tőlem az ügyfelek, hogy meddig kell őrizniük a dobozokat.
A válasznál több rendelkezés előírásait is figyelembe kell venni.
Először is adózási szempontból azokat a bizonylatokat, amelyek bármely adónem megállapításának az alapját képezik, az adó megállapításához való jog elévüléséig meg kell őrizni, ami 5 év. Ez a valóságban több mint 6 év,mivel a bevallásra előírt határidő évének utolsó napjától kell számítani az 5 évet. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a 2017-es évről 2018-ban adtunk bevallást, akkor 2018. december 31-től számított 5 év vagyis 2023. december 31. után lehet a 2017-es évi bizonylatokat megsemmisíteni.
 
Más szabály vonatkozik, ha számviteli szempontból nézzük az elévülési időt. A számviteli beszámolót alátámasztó dokumentumokat 8 évig kell őrizni. Ilyenek például a leltár, főkönyvi kivonat, analitikus nyilvántartások. A határidő számítást úgy végezzük, mint az előbbi példában. A 2017. évi számviteli beszámoló benyújtási határideje 2018. május 31. A 8 év elévülési idő 2018.december 31-től indul, azaz 2026. december 31-ig tart a 2017-es számviteli bizonylatok őrzési ideje.
Azokat a dokumentumokat, amelyek a nyugdíj kiszámításhoz szükségesek nem szabad soha kiselejtezni. Ilyenek például a bér és munkaügyi nyilvántartások.
Ha megszűnik egy cég, akkor a végelszámoló illetve a felszámoló kötelessége, hogy gondoskodjon az iratok elévülési idő végéig való őrzéséről.
Aki szeretne rendet tenni  a padlásán és megszabadulni a régi számláktól, annak azt javaslom, hogy a 2012-es számlákat ez év december 31-ig őrizze meg.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..