Rendelkezés az adó 1-1%-ról

Ma egy érdekes újdonságot olvastam a NAV honlapján az adó 1-1%-os rendelkezésről.

A 2017-es személyi jövedelemadó bevallásban adónk 1%-át valamelyik civil szervezetnek ajánlhatjuk fel, a másik 1%-ot pedig olyan egyháznak, melynek a technikai számát megtaláljuk a NAV honlapján.

Az érdekessége az új szabálynak az, hogy az idén benyújtott, valamely egyház  számára szóló 1%-os nyilatkozat nemcsak a 2017-es évi adóra érvényes, hanem a következő évekre is. Mindaddig az az egyház fogja kapni az adónk 1%-át amelyet a 2017-es évről beadott bevallásban megjelöltünk, amíg  újabb, másik egyházat  meg nem jelölünk, vagy a nyilatkozatunkat vissza nem vonjuk. Így a magánszemélynek nem kell minden évben nyilatkozatot benyújtania. Az adóévben tett határozatlan időtartamú rendelkező nyilatkozat az adóévet követő május 20-áig módosítható vagy vonható vissza.
E szabály kizárólag az egyházi kedvezményezettek esetében alkalmazható, így a civil kedvezményezettek tekintetében a korábbi évek gyakorlata alapján továbbra is évente történik a kiválasztott kedvezményezett javára történő felajánló nyilatkozat benyújtása.

Az a tapasztalatom, hogy az eSZJA oldalon kevesen foglalkoznak az adóbevallás tervezettel, annak jóváhagyásával és az 1-1%-os rendelkezéssel. Pedig sok civil szervezet fennmaradása múlik, azon hogy élünk-e a jogunkkal és nem hagyjuk az államkasszában azt az összeget. Minden esetre érdekes ez az új szabály, amely 2018-tól kezdve folyamatosan, újabb rendelkezés nélkül biztosítja az egyházaknak az 1%-os bevételt.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..