Számlázás 2018. július 01-től

A NAV bekötés 2018. július 1-től lesz hatályos. A 2018. július 1-től belföldi adóalanyként belföldi adóalanynak kiállított 100 000 Ft ÁFA tartalmat elérő számlákat kell a NAV részére majd továbbítani valós időben, azonnal. A megadott határidőt tekintve a számla kelte dátumát kell nézni, nem a teljesítés dátumot. Ha a számla kelte korábbi, mint 2018. július 1., akkor a számla nem érinti a NAV bekötést, akkor sem, ha a számla teljesítés dátuma 2018. július 1. vagy azt követő!
Ha a számla kelte 2018. július 1. vagy azt követően került kiállításra és eléri a megadott ÁFA érték határt, akkor a számla NAV bekötés érintett, akkor is, ha a teljesítés dátuma 2018. július 1. előtti!

A számlák feladása emberi beavatkozás nélkül kell történjen az előírás szerint, így a felhasználók ezt nem maguk fogják küldeni a NAV részére, hanem a szoftver automatikusan, a számla kiállítását követően azonnal. A szoftver csak az ezen körbe eső számlákat továbbítja majd, egyéb adatokat, bizonylatokat nem, így azokra a NAV továbbra sem fog rálátni távolról. A számlázó program a számlákról csak a kötelezően elvárt minimális adattartalmat fogja elküldeni a NAV részére.

Akik csak kézi számlatömböt használnak vagy vegyesen számlázóprogramot és kézi számlatömböt is, számukra a kézi számlatömbös számlák esetében ugyanúgy vonatkozik az előírás, annyi különbséggel, hogy a 100 000 Ft ÁFA tartalmat elérő kézi számlákat kézzel kell berögzíteni a NAV rendszerébe egy webes felületen keresztül, a számla kiállítását követő 5 naptári napon belül. Az 500 ezer forint ÁFA tartalmat meghaladó számlák esetében rövidebb ez a határidő, mert ott már a kiállítást követő napon be kell rögzíteni. A kézi számlatömbös számlák adatait tehát mindenképpen a felhasználó fogja feladni a NAV részére manuálisan, akkor is, ha amúgy a számlázó program rendelkezik olyan funkcióval, hogy a kézi számlákat nyilvántartsa!

Jelenleg annyit tud tenni, hogy rendelkezzen Ügyfélkapu regisztrációval, mert ennek birtokában lehet majd a NAV online számla rendszerébe regisztrálni, amire kapni fog egy egyedi kódot. Ezt a kódot kell majd beírni a számlázó szoftverbe a kommunikációhoz. Fontos, hogy a regisztráció még nem hajtható végre, mert a NAV online számla rendszere jelenleg még csak a fejlesztőknek szánt teszt rendszerben üzemel!

 

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..