ÁFA – általános forgalmi adó

Az áfa a leggyakoribb adónk, hiszen ha árut vagy szolgáltatást vásárolunk ott áfa fizetési kötelezettség keletkezik. Az áfa rendszerével a vállalkozások két irányból találkoznak: a beszerzéseinkén a levonható áfával, az értékesítésnél pedig a fizetendő áfával. Az áfa kulcs mértéke 27%, de vannak kedvezményes kulcsok is mint például a 18% és 5%. Van tárgyi adómentesség, ami azt jelenti, hogy bizonyos termékek és szolgáltatások a törvény erejénél fogva adómentesek. (pl: orvosi ellátás, postai szolgáltatás). És van az alanyi mentesség, amit az adóalany önként választhat, mert megfelel az alanyi áfamentesség feltételeinek. A választást a vállalkozás induláskor illetve év végén – a következő évre vonatkozóan – lehet megtenni. Ha bejelentkezünk az áfa hatálya alá, akkor kötelesek vagyunk az áfát felszámítani és bizonyos időközönként áfa bevallást benyújtani. Értékhatártól függően havonta, negyedévente vagy évente.

Jobban járunk, ha nem jelentkezünk be az áfa hatálya alá vagyis alanyi adómentességet választunk, ha főként magánszemélyeknek értékesítünk, kevés az elszámolható költséghez kapcsolódó levonható áfa és az árbevétel sem haladja meg a 8 Millió Forintot.

A katás (kiadózók tételes adója alá tartozó) vállalkozás is dönthet hogy áfás akar lenni vagy alanyi áfa mentes. Ha kisadózóként az áfa hatálya alá tartozunk, akkor a levonható áfa meghatározása miatt gyűjteni kell a költség számlákat, mert azok az áfa bevallást alátámasztó bizonylatok.

A cégek esetében a kiállított számla után az áfát akkor is be kell fizetni, ha késve vagy egyáltalán nem fizeti ki a vevő. Pénzforgalmi elszámolásnak hívják azt a lehetőséget, melynek alkalmazásával megtehetjük, hogy csak azt az áfát fizessük be a NAV-nak, melynek alapjául szolgáló számlát ténylegesen kifizették nekünk. A pénzforgalmi elszámolás választható és feltételekhez kötött. A kiállított számlán kötelező feltüntetni a “pénzforgalmi elszámolás” szöveget. Azok a cégek, amelyek pénzforgalmi szemlélet szerint adózó eladótól vásároltak, a részükre kiállított számla áfa tartalmát csak akkor igényelhetik vissza, ha a számlát ténylegesen kifizették.

A katás vállalkozások (mindegy hogy egyéni vagy társas)  gyakran tévesen értelmezik az alanyi áfa mentesség és a KATA bevételi határt. Félnek, hogy katásként átlépik a 8 Millió Forintos határt.  A KATA adózási mód és alanyi áfa mentesség választásának nincs köze egymáshoz. A KATA bevételi értékhatára 12 Millió Forint, az alanyi adómentességé pedig 8 Millió. Katásként 8 Millió Forint felett is lehet számlázni, csak akkor a kimenő számlákban fel kell számítani a 27%-os áfát amit be is kell vallani és fizetni a NAV-nak. Alapvetően ez azt jelenti, hogy drágábbak leszünk. Ez az áfa alany vállalkozásokat nem zavarja, amennyiben főként ilyenekkel állunk kapcsolatban. Ha magánszemélyek felé értékesítünk, akkor viszont ennyivel drágább lesz a szolgáltatásunk pl: kozmetikus, körmös.

Ha év közben indult a vállalkozás, akkor a 8 Millió Forintos értékhatárt naptári napokra időarányosan kell számolni. Ha alanyi áfa mentesként veszünk igénybe közösségi szolgáltatást úgy, hogy megadjuk a közösségi adószámunkat, akkor áfa nélküli számlát kapunk. Az áfát nekünk kell havonta bevallani és befizetni. Előfordulhat, hogy terméket vásárolunk közösségi partnertől. Ebben az esetben meg kell vizsgálni az ügyletek nagyságát. Ha a tárgy éven belül a beszerzések ellenértéke nem haladja meg a 10.000.- EURO-t, akkor nem kell közösségi adószámot kiváltanunk. A közösségi partnerünk a saját országa szerinti áfa kulcsot számolja fel, amennyiben nem adjuk meg neki a közösségi adószámunk. Ennek levonására nincs lehetőségünk alanyi áfa mentesként. Már az első ilyen vásárláskor is megadhatjuk a közösségi adószámunkat, nem kötelező megvárni a 10.000.- EURO-s értékhatár elérését. Ehhez a döntésünkhöz 3 évig tartani kell magunkat. Fontos, hogy a 10.000.- EURO-s értékhatár forintra átszámolva kb. 2,5 Millió Ft, mert a 2003.évi uniós csatlakozáskor érvényes 252,19 Ft/EURO árfolyammal kell számolni.