Vállalkozás CSED, GYED, GYES mellett

CSED nem jár annak a szülőnek, aki keresőtevékenységet folytat bármilyen jogviszonyban. Az egyszerűsített foglalkoztatás is ide tartozik. CSED alatt nem lehet egyéni vállalkozóként tevékenykedni. Ha mégis valaki kiváltja a vállalkozói igazolványt akkor nem lesz jogosult CSED-re.

A GYED-ben részesülő személy dolgozhat egyéni vállalkozóként a szülést követő 169. naptól. kezdődően. Jövedelemkorlát nélkül bármennyi jövedelmet szerezhet így az egyéni vállalkozó. A GYED alatt a vállalkozói tevékenységet végző szülőnek nem kell  a minimális járulék alap után fizetni a járulékokat, csak a kivét után. A GYED alatt a kivétből vagyis a ténylegesen felvett jövedelemből fizet 10% nyugdíjjárulékot, 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, 4% természetbeni egészségbiztosítási járulékot és 1,5% munkaerőpiaci járulékot. Ha a GYED-en lévő vállalkozó jövedelmet vesz fel, akkor 15% személyi jövedelemadót is fizetnie kell valamint a tényleges kivétet 19,5% szociális hozzájárulási adó is terheli. A szocho-t sem kell a minimálisan előírt járulék alap után fizetni, csak a tényleges jövedelem kivét után.

A GYES folyósítása alatt dolgozó egyéni vállalkozó a kötelezően előírt minimum járulékalap után köteles fizetni a nyugdíjjárulékot, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci- járulékot, amennyiben személyesen folytatja a tevékenységet. A GYES alatt a 19,5% szociális hozzájárulási adót is kötelező minimális járulék alap után kell megfizetni.

A kötelező minimális járulék alap nem azonos a minimálbérrel, hanem különböző szorzószámokat kell alkalmazni. A 10%-os nyugdíjjárulék esetén “1”  a szorzószám vagyis a minimálbér a járulék alap. Az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék számításánál a minimális járulék alap a minimálbér 1,5-szerese, míg a szociális hozzájárulási adónál a minimálbér 1,125- szöröse.

2018-ben a középfokú végzettséget nem igénylő tevékenység esetén a minimálbér 138.000.- Ft/hó, középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén 180.500.- Ft/hó.

A  GYED és GYES mellett KATA adózást választó egyéni vállalkozónak a havi 50 ezer vagy választása szerint az emelt összegű 75 ezer Ft KATA adót kell fizetni. Ha egy adott hónapban nem végez vállalkozói tevékenységet, akkor arra a hónapra lehet mentesülni a KATA adó fizetése alól, azonban ezzel csökken az éves maximálisan elérhető KATA bevételi határ.

Vállalkozás CSED, GYED, GYES mellett” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Tisztelettel kérdezném, hogy a CSED alatt ha a kismamának főállása mellett addig másodállásos (25.000,- Ft KATA) volt, és nem szünetelteti a CSED 6 hónap alatt a KATÁT, viszont nem is dolgozik vele akkor ez nem veszélyezteti a CSED-et ugye? Ekkor azonban a KATA havi 50.000,-re nő. Ezt az tenné szükségessé, hogy ne veszítsünk a 6 hónap alatt a KATA bevételi határából a szüneteltetéssel.
    Várom szíves válaszukat tisztelettel Grósz Emil 20/9411-947 emil.grosz@gmail.com

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..