Van-e jó könyvelő?

“-  Ismersz  egy jó könyvelőt?”  Biztosan sok vállalkozó tette már fel ezt a kérdést. De milyen a jó könyvelő?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához mindkét oldalt meg kell nézni. Először is mit vár el az ügyfél, másrészt pedig a könyvelő. A könyvelőnek és a vállalkozónak véleményem szerint tisztában kell lenniük saját feladataikkal. A vállalkozónak nem feladata, hogy a sűrűn változó adótörvények között eligazodjon. Ezért vannak a könyvelők és adótanácsadók.

A könyvelő feladata, hogy a vállalkozás számláit, bizonylatait olyan módon rögzítse a könyvelő programban, hogy annak alapján meg tudja mondani a vállalkozónak, hogy mikor mennyit kell fizetnie, mennyi adót igényelhet vissza, tartoznak-e neki más cégek vagy fordítva. A könyvelőnek ellenőriznie kell az átvett számlákat, hogy megfelelnek-e az alaki követelményeknek. Csak a vállalkozás érdekében felmerült költségeket lehet elszámolni. A számla tartalmának valódiságát a könyvelő nem vizsgálja. A könyvelő nem indíthat banki utalásokat az ügyfél nevében, nem vezethet házipénztárat. Az ügyfélnek kell ellenőrizni, hogy a kimenő és bejövő számlák tartalma megfelel a szerződések illetve teljesítésigazolások tartalmával.

A könyvelő kötelessége, hogy figyelmeztesse az ügyfelét ha szabálytalan működést tapasztal és tájékoztassa a várható jogkövetkezményekről. Meg kell ismertetni a vállalkozóval, hogy milyen bizonylatokra és nyilvántartásokra van szükség ahhoz, hogy mindkét fél zökkenőmentesen tudja végezni a munkáját. A könyvelő nem hozhat döntéseket a vállalkozó helyett, de a különböző lehetőségekre illetve azok következményeire hívja fel a vállalkozó figyelmét. A könyvelő nem követhet el és nem nyújthat segítséget olyan ügylethez, amely bűncselekménynek minősül.

Sok esetben a vállalkozónak kell döntenie bizonyos dolgokban. Például ha nyereséges fizet-e osztalékot, ha veszteséges megfizeti-e a jövedelem minimum szerinti adót. Ha visszaigényelhető áfa van, akkor kéri-e a kiutalást vagy nem.  Amikor év végén kiderül, hogy a vállalkozás durván nyereséges, akkor a könyvelő nem oldhatja meg, hogy a kevesebb adófizetés reményében tűnjön el a nyereség. Ilyenkor az a helyes, ha – akár adótanácsadó segítségével – legálisan optimalizálják a fizetendő adót.

A könyvelő szakmában sokan vannak, akik nemcsak könyvelést végeznek, hanem segítenek a vállalkozás indításában, értenek a bérszámfejtéshez és adótanácsadók is egyben.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..